Het ABC van de koers in Lendlee

 

Naar aanleiding van de Grote Prijs MHD-FILOU organiseert de bibliotheek i.s.m. Dries De Zaeytijd van 'KOERS. Museum van de Wielersport (Roeselare)' een expo over de rijke wielergeschiedenis van Lendelede. Aan de hand van de 26 letters van het alfabet kom je vanaf 22 maart tot eind april alles te weten over heden en verleden van de koers in onze gemeente. Samen met een aantal unieke museumstukken worden de letters verder toegelicht in de bibliotheek. Allen welkom!!

A

Alec!

Alec Segaert (°2003) voorstellen, hoeft eigenlijk niet meer. Bij de beloften gooit hij al hoge ogen door tweemaal Europees kampioen tijdrijden te worden en een keer brons en zilver op het WK in deze discipline te behalen. Als neoprof strandt hij anno 2023 op een tweede plek in het BK tijdrijden. Tijdens het BK op de weg dat jaar moet hij enkel ene Remco Evenepoel voor zich dulden. Staan verder al op zijn palmares: De Ronde van Lombardije voor beloften en een etappe in de babyGiro. Op 2 maart 2024 pakt Segaert op schitterende wijze in de GP Criquielion zijn allereerste profzege. Dat Alec (nog) potten gaat breken, staat buiten kijf! 

B

BK nieuwelingen 

In 2019 vindt voor het eerst het Belgisch kampioenschap voor nieuwelingen plaats in Lendelede. Voordien vormde Lendelede al viermaal het decor voor een provinciaal kampioenschap. Aan de start- en finishlijn in de Heulsestraat is een heus koersdorp gebouwd, waar het verloop van de wedstrijd op groot scherm kan worden gevolgd. Bij de meisjes nieuwelingen wint Marith Vanhove. Yoran Van Gucht is de beste bij de eerstejaars nieuwelingen jongens en Stijn Degeest bij de tweedejaars. Plaatselijke vedetten Alec Segaert en judoka Robbe Demets worden na de wedstrijd gehuldigd voor hun mooie prestaties op de Jeugd Olympische Spelen in Baku de week voordien.

C 

Café De Kluisberg

Geen café dat de koers zo asemt als De Kluisberg. Clublokaal voor achtereenvolgens de supporters van Hubert Hutsebaut in de jaren 1960 (zie ook letter ‘H’), Rudy Bruneel in de jaren 1970 en Jacques Bostoen in de jaren 1980. Later uitvalsbasis voor de Groeninge Spurters (zie ook letter ‘G’). En sedert enkele jaren supporterslokaal van Alec Segaert. Je vindt er Rudi en Martine en dochter Sofie achter de toog. Of soms eens ervoor, naargelang. Op dagen dat Alec Segaert een overwinning boekt of een belangrijke wedstrijd, is het er over de koppen lopen. En de naam van het café? Bij goed weer kon je van hieruit de Kluisberg zien liggen... 

D

Duyvejonck, Petrus

De oudste bekende profrenner uit Lendelede is wellicht Petrus Duyvejonck (1918-2004). Of Petrus lang in Lendelede heeft gewoond, is onduidelijk. Op De Wielersite – waar zowat iedere renners een eigen fiche heeft – wordt Lendelede als geboorteplaats van Petrus opgegeven. Anno 1946 wordt hij op de startlijst van Omloop het Volk genoteerd als inwoner van Sint Amandsberg. Duyvejonck wordt nog in diverse artikels vermeld als deelnemers aan diverse lokale koersen maar in de prijzen rijden lijkt hij niet te doen. Weet je iets meer over Petrus? Laat het ons dan zeker weten. 

E

Eric Leman

Met drie zeges in de Ronde van Vlaanderen, een overwinning in Kuurne-Brussel-Kuurne, ereplaatsen in zowat alle klassiekers en ritzeges in de Tour, Parijs-Nice en de Vuelta beschikt Eric Leman over een erg fraai palmares. Leman, afkomstig uit Ledegem, is prof tussen 1968 en 1977 en koerst onder meer voor de roemruchte Flandriaploeg. Hij woont zo’n twintig jaar in Lendelede. Vanuit Lendelede runt hij lange tijd zijn eigen bedrijf: Wereldzeep Eric Leman. Sedert enkele jaren woont Leman in Gullegem.  

F

Flandrien

Sedert 2003 reikt de krant Het Nieuwsblad elk jaar een Flandrien-trofee uit, voor de beste renner van het afgelopen seizoen. Twintig jaar later bestaan er diverse nevencategorieën: Flandrienne (beste vrouwelijke renner), Internationale Flandrien en de Trofee Patrick Sercu, voor de beste renner buiten het wegwielrennen. Ook binnen de diverse jeugdcategorieën wordt een Flandrien-trofee uitgereikt.  Alec Segaert won deze trofee al bij de juniores en twee keer bij de beloften, een unieke reeks! 

G 

Groeninge Spurters Kortrijk 

In 1964 smelten de Groeninge Spurters samen met wielerclub Kortrijk Sport tot wielerclub Kortrijkse Groeninge Spurters. Dertig jaar later is de club een gevestigde waarde in de regio en leverde het met onder meer Patrick Sercu, Patrick Deneut, Gery Catteeuw verschillende profs af.  Met de komst van heftruckbedrijf Thermote & Vanhalst beschikt de club in de jaren ‘90 over een stevige sponsor. Intussen maken onder meer Dirk Demol en Johan Molly deel uit van de entourage. In die periode verhuist de uitvalbasis van Kortrijk naar café De Kluisberg in Lendelede. Tot aan de stopzetting van de club in 2001 leren een resem toekomstige profs hier de stiel. Denk maar Tom Boonen, Stijn Devolder, Frank Vandenbroucke, Jurgen Vandewalle, Jurgen Van Den Broeck, Gorik Gardeyn, Bert Dewaele, Christoph Roodhooft, Tim Merlier en nog vele anderen.   

H

Hutsebaut, Hubert 

In 1972 fietst Lendeledenaar Hubert Hutsebaut (°1947) zichzelf de wielergeschiedenis in. Zijn prestaties dat jaar mogen gerust omschreven worden als uitzonderlijk. Hutsebaut, een bescheiden beroepsrenner, klopt in de E3 Prijs Harelbeke grootheden als Eddy Merckx en Walter Godefroot. Een week later slaagt hij er bovendien om ook de Elfstedenronde op zijn naam te schrijven. Wanneer Hubert eind ‘72 stopt met koersen, mag hij terugblikken op een fraai palmares. Anno 1971 won hij ook al een etappe in de Ronde van Spanje. Later maakt hij nog furore als fietsgoochelaar onder de naam Humberto Hutsobolino. Zijn specialiteit: een fiets laten balanceren op zijn kin. 

I

Ingelmunster of Lendelede? 

Met Omloop Het Volk, Kuurne-Brussel-Kuurne en de Scheldeprijs schrijft André Pieters (1922-2001) verschillende mooie wedstrijden op zijn naam. Pieters, geboren in Ingelmunster, trouwt met Mariette Debrabandere uit Lendelede. Terwijl André koerst, baat vrouwlief café Royal – opgestart door de ouders van André - in Ingelmunster uit. Tijdens een koers in de Kempen belandt Pieters bij toeval in een café waar muziek werd gespeeld van een Decap-orgel. Hij kocht zich ook een exemplaar aan, waarna hun café van bijzonder populair werd. Met als gevolg dat iets verderop een nieuw pand werd betrokken, in de Brugsesteenweg. Had de voordeur in de aanpalende Hulstemolenstraat gezeten, dan was café dancing De Carrousel in Lendelede te vinden... 

J

Jeugdkoersen 

Het aantal jeugdkoersen is de laatste jaren overal in Vlaanderen sterk gedaald. “In twaalf jaar tijd helft minder wedstrijden”, blokletterde de krant Sportwereld in februari van dit jaar. In 2010 worden volgens de krant nog 345 junioreswedstrijden georganiseerd. In 2023 is dat aantal gezakt tot 168. Een rampzalige tendens. In de jaren zeventig telde Lendelede alleen al om en bij de twintig wedstrijden per jaar. Dat het aantal wedstrijden sterk is gedaald, is onder meer te wijten aan de kostprijs, ouder wordende besturen en een gebrek aan vrijwilligers. In West-Vlaanderen lijkt de schade nog mee te vallen. Meer zelfs, onder meer in Stavele, Tielt, Kooigem én Lendelede wordt dit jaar een nieuwe wedstrijd uit de grond gestampt. Zonder koers onder de kerktoren geen nieuwe Alec! 

K 

Kopecky, Lotte 

Lotte Kopecky en Lendelede? Jazeker. In 2011 koerst Kopecky, die een jaar eerder al Belgisch kampioen op de weg en in het tijdrijden was geworden, in het truitje van CT DJ Matic Kortrijk. Ze maakt er deel uit van een nieuwelingenploeg voor meisjes, samen met onder meer Laura Verdonschot en Saartje Vandenbroucke. Als renster van DJ Matic verlengt ze dat jaar haar nationale titel in het tijdrijden. Anno 2024 heeft de wereldkampioene zeker nog goeie herinneringen aan haar Lendeleedse periode: “Ik weet nog goed dat ik hutsepot heb gegeten tijdens een eetfestijn in De Kluisberg!”

L 

Lendlee Koerse 

Jaarlijkse afspraak op kermismaandag in augustus: Lendlee Koerse. In 2016 voor het eerst georganiseerd is deze parochianenkoers uitgegroeid tot een heus dorpsfeest. Iedere inwoner van Lendelede kan deelnemen aan deze wedstrijd, op voorwaarde dat je minstens 18 jaar bent. Ook sportievelingen die afkomstig zijn uit Lendelede en die hier nog familie hebben wonen, kunnen starten. De aankomstlijn bevindt zich steevast ter hoogte van café De Kluisberg. De eerste editie in 2016 werd gewonnen door Andrew Vancoillie bij de heren en Elke Vynckier bij de dames; in 2023 toonde Ewout Rommens zich de sterkste bij de heren en opnieuw Elke Vynckier bij de vrouwen. Sinds 2016 organiseert Comité Lendlee Koers in december ook de Baekelandt-corrida, een stratenloop waar er kan gekozen worden tussen 4 en 8 kilometer.  

M 

Messely, René 

Na Alec Segaert is René Messely (°2008) de tweede Lendeledenaar die het podium van de vermaarde Chrono des Nations in Frankrijk behaalde. Deze tijdrit kent een rijke geschiedenis en een fraai palmares. Segaert slaagt erin om in 2021 en 2022 twee keer na elkaar te winnen, bij de juniores en vervolgens bij de beloften. René Messely, zoon van Katrien en Nick, legt anno 2023 beslag op de derde plaats. Dat René een aardig stukje kan tijdrijden, blijkt ook uit eerdere ereplaatsen op het PK tijdrijden en de Memorial Igor Decraene. In 2024 is René tweedejaarsnieuweling en koerst hij Gaverzicht – Be Okay – Van Mossel.  

N 

Noël Dejonckheere 

De Spanjaard van Lendelede, dat is de bijnaam van Noël Dejonckheere (1955-2022). Dejonckheere maakt vooral furore in Spaanse rittenkoersen en wint onder meer zes etappes in de Ronde van Spanje. In zijn jeugdjaren was hij ook al wereldkampioen puntenkoers geworden. Noël ziet het levenslicht in Lendelede, maar woont zijn hele leven in Izegem. Nadat hij stopt met koersen, staat Noël jarenlang in voor de begeleiding van jonge Amerikaanse wielertalenten. Hij werkt onder meer bij Amerikaanse teams als 7-Eleven en Motorola maar ook voor de Amerikaanse wielerfederatie. Nadien wordt hij ook nog logistiek manager bij BMC en CCC.  

O 

Olympiërs 

Op wielergebied telt Lendelede vooralsnog niet een maar twee Olympiërs. In 1968 vertegenwoordigt Rony Vanmarcke ons land tijdens de Spelen in Mexico. Hij rijdt er samen met Ernest Bens, Paul Crapez, Willy De Bosscher en André Zwaenepoel de ploegenachtervolging. De Belgische ploeg eindigt als vijfde. Tussen 1970 en 1984 was Rony beroepsrenner. Daarna werd hij meer dan dertig jaar lang ploegleider van de nationale selectie bij de nieuwelingen en combineerde hij die job ook tien jaar lang met een taak als begeleider van de nationale juniores.  Maar ook Lucien Victor, winnaar van het ploegenklassement tijdens de Spelen van 1952, woonde tussen 1958 tot aan zijn overlijden in 1995 in onze gemeente. De gouden medaillewinnaar was afkomstig van Oekene maar verhuisde naar Lendelede door zijn huwelijk met Rosa Vandewalle, een halfnicht van burgemeester Roger Vandewalle. Nog in ‘52 won Lucien de Ronde van Vlaanderen voor amateurs. 

P 

Plaatselijke vedetten 

Georges Bauwens, Justin Vandevyvere, Remi en Georges Remaut, Jacques Deveughele, Jacques Vervaecke, Jacques Bostoen, Rudy Bruneel, Wim Lagae, Christ Lefever, Andrew Vancoillie, Giovanni Bruneel,... de lijst aan lokale vedetten is bijzonder uitgebreid. In dit rijtje stond Christ Lefever misschien wel het dichtst bij een profcontract. Lefever liep stage bij de Amerikaanse profploegen 7-Eleven en Motorola maar koos er finaal voor om toch geen beroepsrenner te worden. Hij combineerde een job buiten de koers met een carrière als renner bij de elite zonder contract. Zo won hij met de Kattenkoers en Gent-Staden twee klassiekers in deze categorie. Daarnaast werd hij nog Belgisch kampioen puntenkoers en werd hij in duo met Frank Vandenbroucke ook twee keer BK ploegkoers. Samen met Noël Dejonckheere stond hij ook verschillende jaren in voor de begeleiding van diverse Amerikaanse renners die in Europa de stiel kwamen leren.  

Q 

Quick-Step 

Na de stopzetting van de Groeninge Spurters in 2001 kent de club een doorstart onder de naam CT EDL – Prolaconmar – DJ Matic en vervolgens CT DJ Matic. De club gooit uiteindelijk in 2014 definitief de handdoek in de ring. Ook deze nieuwe lichtingen tellen heel wat renners die uiteindelijk beroepsrenner worden. Opvallend: veel (deels) in Lendelede opgeleide coureurs – ook uit de periode van de Groeninge Spurters - koersen een of meerdere jaren voor de West-Vlaamse Quick-Step-formatie van Patrick Lefevere: Stijn Devolder, Tom Boonen (zie ook letter ‘T’), Frank Vandenbroucke, Nicolas Maes, Iljo Keisse, Dries Devenyns, Tim Merlier, Tim Declercq,.... 

R 

Ronde van Vlaanderen 

De Ronde van Vlaanderen kent een eerste editie in 1913. Lendelede moet wachten tot in 1919 om Vlaanderens Mooiste voor het eerst op haar grondgebied te mogen verwelkomen.   Of de Ronde anno 1919 een volksfeest op de been bracht, is niet bekend. Dat is wel zeker het geval tijdens de laatste drie doortochten van de Ronde in Lendelede: in 2006 en 2007 (door het centrum van de gemeente) en 2023 (op de rijksweg). Vorig jaar gaf de passage van de Ronde aanleiding tot het organiseren van diverse pop-up wielercafés.  

S 

Sponsors 

Een koers organiseren kost geld. Denk maar aan de nodige verzekeringen, de vergunning bij de wielerbond, het Rode Kruis,... De inbreng van hoofd- en nevensponsors is dan ook onontbeerlijk. Zoals de naam het al doet vermoeden, vormen brouwerij Van Honsebrouck en de firma MHD (Maatwerk Holvoet Dieter) de hoofdsponsors van de eerste editie van de Grote Prijs MHD-FILOU. Naast deze ondernemers kan de organisatie ook rekenen op de steun van Argenta Lendelede en heel wat andere bedrijven. De gemeente Lendelede zorgt voor logistieke ondersteuning.  

T 

Tom Boonen

 Tom Boonen en Lendelede? Jazeker. De bom van Balen koerst vier jaar in de tenue van de Kortrijkse Groeninge Spurters, met thuisbasis in café De Kluisberg. Eind 1997 wordt Boonen, dan nog als junior, benaderd door Johan Molly, verzorger bij de Groeningespurters, om de overstap te maken. Boonen wint in die periode onder meer Parijs-Roubaix voor beloften, Parijs Tours Espoirs en wordt hij Belgisch kampioen. Eind 2001 maakt hij de overstap naar de profs naar US Postal. Vanaf 2003 verdedigt hij de kleuren van de Belgische Quick-Step-formatie. De rest is geschiedenis. 

U 

UCI -commissaris 

Commissarissen vervullen een belangrijke taak tijdens een koers: de inschrijvingen verzorgen, toezicht houden op het sportief en eerlijk verloop van een wedstrijd en na afloop maakt de commissaris de uitslag op. Nationale commissarissen vervullen hun taak tijdens wedstrijden in eigen land; UCI-commissarissen mogen ook in het buitenland aan de slag. Jempi Jooren behoort tot de laatste categorie en reisde in die hoedanigheid al de wereld rond. Jempi woont in Ledegem, maar maakt al enkele jaren deel uit van het bestuur van Veloclub Lendelede Sport.  

V 

Veloclub Lendelede sport 

In 2024 viert Koninklijke Veloclub Lendelede Sport haar 100ste verjaardag. Een eeuw geleden maakten diverse wielerminded Lendeledenaren werk van de oprichting van een eigen wielerclub. Onder meer Arsène Depaepe was een van de sterke mannen binnen het bestuur. De exacte oprichtingsdatum: 1 mei 1924. Drie jaar na hun oprichting wordt de Veloclub in de kranten van toen omschreven als “een onzer bloeiendste en ijverigste sportclubs van de provincie.” Anno 1934 organiseert Veloclub Lendelede Sport het Belgisch kampioenschap voor juniores, gewonnen door Albert De Cock. Na Arsène Depaepe ontpoppen onder meer Jef Lagae, Willy Deblauwe, Guido Fremaut, Raoul Rigolle en Jacques Vermandere zicht tot de trekkers van de club.  

W 

Wim Lagae 

Als jeugdrenner staat Wim Lagae (°1964) aan de start van meer dan 150 wedstrijden.  Wielrenner is hij uiteindelijk niet geworden, maar wel prof. De koers is evenwel altijd een passie gebleven voor de professor sportmarketing. Lagae is (samen met zijn broers Bart en Jan) trouwe deelnemer van Lendlee Koerse en heeft ook diverse triatlonwedstrijden op zijn conto staan. Met ‘Koerszaken’, ‘Koersdromen’ en ‘Sneller, gekker, groter’ publiceerde hij in drie jaar tijd drie op een breed publiek geörienteerde boeken over zijn vakdomein. In de eerste twee publicaties doorspekt hij zijn teksten met de nodige wielerweetjes uit Lendelede. Ook vader Marcel – 94 jaar intussen – duikt vaak op in zijn boeken. Dat is niet verwonderlijk: het is dankzij zijn vader dat ook Wim met het wielervirus besmet raakt.  

X 

X-aantal medewerkers 

Een wielerwedstrijd organiseren kost niet alleen geld, maar vraagt ook de medewerking van heel wat mensen. In de eerste plaats het bestuur dat instaat voor alle administratieve beslommeringen en het verzamelen van de nodige fondsen. De dagen voor de koers en op de wedstrijddag zelf zijn ook heel wat helpende handen nodig. Van nadarzetters over broodjessmeerders tot seingevers. Wie een wielerwedstrijd wil organiseren, heeft nood aan een pelotonnetje medewerkers.  

Y 

Yes, eindelijk weer een profkoers! 

In 1967 organiseert Velosport Lendelede de 17de (en laatste editie) van haar Grote Prijs der Neringdoeners, een wielerwedstrijd voor beroepsrenners. Van de 50 renners is Lionel Vandamme de beste. De erelijst telt best wat grote namen. Denk maar aan Ferdinand Bracke, André Noyelle en Leon Vandaele.  
Met de Grote Prijs MHD-FILOU wordt voor het eerst sinds 1967 opnieuw een wielerwedstrijd voor profs georganiseerd in Lendelede. De wedstrijd loopt helemaal op Lendeleeds grondgebied, telt zeventien rondes van 10 kilometer lang en telkens met 46 hoogtemeters. Het wordt veel draaien en keren in de straten van onze gemeente. De start ligt in de Heulsestraat, de aankomst ter hoogte van de firma Govaere en het koersdorp op de terreinen van Stevan in de Heulsestraat. Alec Segaert topt de affiche. Wie wint de eerste editie? 

Z 

Zot van de koers 

Dat Lendelede wielergek is, is een open deur intrappen. Ook burgermeester Carine Dewaele – de sterke vrouw achter het BK voor nieuwelingen in 2019 – heeft een hart voor de koers: “Ik kreeg de passie van de koers door van mijn nonkel Daniël, die getrouwd was met de zus van mijn vader. Daniël Schaubroeck was schoenmaker en fabriceerde ook wielerschoenen, onder het merk ‘Tour de France’. Heel wat renners kwamen bij hem langs om schoenen te laten maken. Daniël en zijn vrouw ging ook elke zondag naar de koers kijken. Ik ging bijna altijd mee. Op die manier kreeg ik de liefde voor de wielersport mee.”